tiistai 15. marraskuuta 2011

Jazzii!



Syyskuun alussa bändimme Sorsasalo-kvintetin basisti kertoi meille huippu-uutisen: Tulisimme soittamaan marraskuussa Kuopion Jazz-klubilla yhdessä Jukka Eskolan kanssa. Tämä ilmoitus sai aikaan hyviä reaktioita:"Ei hitossa!?", "MAHTAVAA!" ja "Voi ei! Nyt joudutaan treenaamaan ihan tosissaan". Niin, tämä keikka oli todellakin hyvä kannustin ja pakotin harjoittelulle. Kun pääsee samalle lavalle Suomen eturivin jazz-muusikon kanssa, haluaa näyttää ja soittaa parhaansa. 

Näinpä aloimme kasata ohjelmistoa (mm. Herbie Hancockia, John Scofieldia, Freddie Hubbardia. Siis kuulijaystävällisiä jazz-standardeja. Toki jotain uudempaakin materiaalia mahtui mukaan) ja haalia kokoon treeniaikoja. On todella haastavaa saada koko bändi paikalle samaan aikaan, kun kaikilla on tuhat rautaa tulessa eri kokoonpanojen, proggisten ja opiskelun parissa. Päätimme myös vahvistaa viiden hengen yhtyettä tutulla "kiipparilla" eli pianistilla. Kun saimme tueksemme huipputyypin ja lahjakkaan opiskelijan Helsingin Pop & Jazz Konservatoriolta, alkoi soitto saada uutta ilmettä ja tervetullutta tuoreutta. 

Näin siis aloimme viettää aikaa treenikämpillä, jonka sijainti vaihteli mahdollisuuksien mukaan. Olemme vuosien varrella soitelleet paljon Sorsasalossa (josta bändimme nimi on perujaan) ja käyttäneet paikan aktiviteetteja soiton ohella hyväksemme. Toisin sanoen olen viettänyt mahtavia treenihuileja bändin jätkien kanssa lammessa polskutellen, lentistä pelaillen tai Sorsasalon Teboililla maailmaa parannellen. Tänä syksynä on "röllöttely" jäänyt kuitenkin vähemmälle ja kehityksen huomaa. 

Keikan fiilistä nostatti se, että konsertti oli loppuunmyyty. Täysi tupa luo aina hyvän tunnelman soittaa. Kaiken hyvän lisäksi yleisöstä aisti, että se oli meidän puolellamme. Vaikka jokunen temponvaihdos ja missattu lähtö mahtuikin iltaan mukaan, se ei menoa haitannut. Kun porukka kuuntelee ja on tarkkavaisena, selvitään "virheistä" ja niistä voi syntyä jopa jotain todella hienoa. Jukalta opimme kyllä todella paljon niinkin lyhyessä ajassa kuin parissa päivässä. On aivan mahtavaa, että nuorille muusikonaluille annetaan tämän kaltainen mahdollisuus.

Jazz-musiikissa improvisaatiolla on suunnattoman tärkeä rooli. Jokainen soittokerta on ainutlaatuinen, kuten oli tämä keskiviikkoinen konserttikin.


Anna Voutilainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti