torstai 20. syyskuuta 2012

Musiikkielämyksiä arjen keskellä


Olen ollut kahtena edelliskesänä katusoittajana Kuopiossa. Soitimme pop/rockia ja iskelmää sovitettuna vaskitriolle ja kitaralle/rummuille - melko jännittävä kokoonpano siis. Parhaita olivat ne hetket, kun jotkut pysähtyivät oikeasti kuuntelemaan: lapset hytkyivät musiikin tahtiin, ihmiset hymyilivät ja mummot kiittelivät kappaleesta Täällä pohjantähden alla. Yksi pariskunta otti ja pisti aurinkoisella Kauppakadulla tanssiksi Krokotiilirockin tahtiin. Siinä kyllä soittajan rinnassa läikähti lämpimästi: ihana kun ihmisillä on aikaa jäädä nauttimaan musiikista!
Itse olen monen monta kertaa riemastunut, liikuttunut tai vaikuttunut odottamattoman musiikkielämyksen vuoksi. Sen ovat saaneet monesti aikaan katumuusikot, kuten Kuopion torilla soittanut loistava Porkka Playboys, joka on voittanut katusoiton suomenmestaruudenkin. Ollessani lomamatkalla Unkarissa jäin puoleksi tunniksi kuuntelemaan kahden soittajan, viulistin ja kitaristin, upeaa musisointia. En voinut uskoa, että ihmiset vain kävelevät ohi niin uskomattomasta konsertista. Toisaalta, aina ei todellakaan ole kyse siitä, onko soittaja taitava: yksi maailman parhaista viulisteista, Joshua Bell, teki kokeen vuonna 2007 ja soitti 45 minuutin konsertin Washingtonin metrotunnelin aamuruuhkassa pukeutuneena farkkuihin, paitaan ja baseball-lippikseen. Vain harvat pysähtyivät lainkaan kuuntelemaan. Valitettavasti ihmisillä on usein niin kiire, etteivät he kiinnitä huomiota siihen, mitä hienoa ympärillä tapahtuu.
Joskus musiikki tai taide voi olla todellinen yllätys arvaamattomassa tilanteessa. Maailmalla ja vähitellen myös Suomessa on kasvattanut suosiotaan flash mob -ilmiö, joka tarkoittaa, että joukko ihmisiä kokoontuu sovittuna ajankohtana julkiselle paikalle ja tekee jotain odottamatonta. Kuopion Nuorisokuoro toteutti viime joulukuussa flash mob -tempauksen Kuopion Prismassa kajauttamalla yllättäen ilmoille Soihdut sammuu -kappaleen. Flash mobille on ominaista, että siitä on sovittu etukäteen, mutta paikan päällä performanssi syntyy ns. tyhjästä, kun jalankulkijat, kaupassakävijät tai bussin matkustajat alkavat esimerkiksi tanssia tai laulaa ja heti performanssin jälkeen jatkavat matkaansa.
Voi tietysti miettiä, että harvoinpa sitä sattuu paikalle ammattiviulistin esiintyessä tai kuoron puhjetessa odottamattomasti lauluun. Musiikille ja muulle meitä ympäröivälle taiteelle kannattaa kuitenkin antaa arjessa mahdollisuus. Pysähdy vaikka kuuntelemaan kiinnostavalta katusoittajalta kokonainen kappale. Kuuntele millaista musiikkia vaatekaupassa soi. Kuuntele lintujen laulua. Mene kirjastoon ja valitse hyllystä levy, josta et ole koskaan kuullutkaan, mutta jossa on kaunis kansi. Olen myös osunut kultakimpaleisiin klikkaamalla muiden suosittelemia videoita Facebookissa, vaikka se viekin muutaman minuutin ajastani. Vaikutuksen teki esimerkiksi Ylen tuottama videopätkä Sinun tarinasi, jonka sanoin: ”Tartu hetkeen ja ole läsnä siellä missä olet.”
Katariina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti